• Factorul de putere

 • Ce este factorul de putere?
  Factorul de putere este definit ca raportul dintre puterea activa P si puterea aparenta S a sistemului. In regim sinusoidal se poate definii cosinusul unghiului dintre tensiune si curent. Curentul de linie a masinilor de curent alternativ , transformatoarelor si altor dispozitive inductive contine doua componente: curentul de magnetizare si curentul ce produce putere.
  Curentul de magnetizare este un curent ce produce fluxul magnetic în masina. Aceasta componenta a curentului creeaza o putere reactiva Q, ce este masurata în kilovolti–amperi reactivi (kvar).
  Curentul ce produce puterea este un curent ce interactioneaza cu fluxul magnetic pentru a produce cuplu masinii.
  Factorul de putere scazut cauzeaza pierderi aditionale în sistem.

  • Creste curentul la aceeasi putere activa
  • Creste pierderile în conductoare de legaturia si dispozitive
  • Determina micsorarea puterii active disponibile la borna unui transformator
  • Determina micsorarea puterii active si aparente disponibile la borna unui generator sincron.
  • Reduce puterea disponibila în sistem, micsoreaza stabilitatea sistemului.

  Pentru a descuraja un factor de putere scazut al sarcinilor, majoritatea furnizorilor de energie electrica impun anumite forme de penalizare. In exploatare, factorul de putere se determin? ca o valoare medie, pe baza contorizarii consumurilor de energie electrica activa si reactiva într-un interval de timp specificat.
  Factorul de putere stabilit în instala?iile electrice în lipsa surselor specializate de compensare a puterii reactive se numeste natural. Factorul de putere minim pe care  trebuie sa-l asigure consumatorul la punctul de delimitare cu reteaua furnizorului pentru a nu plati energia reactiva consumata se numeste neutral? este stabilit? la 0,92 pentru joasa tensiune si 0,95 în sistemul de medie/înalta tensiune. Factorul de putere pentru care cheltuielile de investitie si exploatare sunt minime se numeste optima el este determinat pe baza unui calcul tehnico-economic.

  [Total: 4    Average: 4/5]