• Taxa de rezervare

 • Ce este taxa de rezervare?
  Principiul de baza avut in vedere la stabilirea tarifelor pentru toti consumatorii (casnici si agenti economici) este acela de echitate: fiecare consumator trebuie sa plateasca in functie de costurile pe care le induce in sistemul energetic. Din punct de vedere economic costurile realizate in cadrul procesului de producere, transport, distributie si furnizare a energiei electrice sunt de doua tipuri:
  -fixe
  costuri care nu depind de consumul realizat la consumatorii finali. Exemple caracteristice sunt: investitiile, reparatiile, amortizarile, salariile angajatilor etc.
  -variabile
  costuri direct proportionale cu consumul realizat, cum ar fi combustibilul utilizat in centrale, pierderile in retele.
  Aceste doua categorii de cheltuieli sunt acoprite de cele doua componente ale tarifului:
  -cheltuielile fixe de catre rezervare (lei per luna) iar cheltuielile variabile de catre pretul energiei (lei per kWh). In concluzie nu este vorba de o acoperire prin preturi a acelorasi cheltuieli de doua ori, ci de o impartire mai corecta si mai transparenta a costurilor totale.
  Rezervarea reprezinta astfel costurile pe care agentii economici din sector le suporta pentru a dispune de energie electrica Faptul ca printr-o apasare de buton putem beneficia de energie electrica la orice ora din zi sau din noapte presupune niste costuri, indiferent daca consumam energie sau nu. Altfel spus este vorba de un serviciu pe care furnizorul de energie electrica se angajeaza sa-l ofere consumatorului si care trebuie platit.
  Impartirea costurilor pe cele doua componente, taxa de rezervare si pretul energiei, este o practica des uzitata in tarile dezvoltate.
  Ca urmare a solicitarilor cetatenilor, a fost introdus tariful CD de tip monom fara abonament la care costul per kWh include si costurile fixe, deci nu exista taxa de rezervare. De asemenea tariful social nu cuprinde taxa de rezervare deoarece este adresat categoriilor de consumatori cu posibilitati materiale modeste, a caror consum este relativ mic. Rolul acestui tarif este de protectie sociala si el este determinat pe alte principii.

  Click to rate this post!
  [Total: 7 Average: 4.3]